Синот на Дејвид Боуви започна книжевен клуб во чест на својот татко!

На денешен ден светот го изгуби Дејвид Боуви, еден од најголемите генијалци во светот на музиката. Многу добро е познато тоа дека Дејвид Боуви бил огромен љубител на книги, тој на својот Фејсбук профил во 2013 година ја објави својата листа на омилени книги, која исто така можете да ја прочитате тука.

302bf5c600000578-3399293-image-m-29_1452798862612_2

Во негова чест и во чест на омилените книги на Дејвид Боуви, синот на Боуви, Данкан Џејмс, реши да започне книжевен клуб во кој може да учествуваат сите и каде ќе се читаат омилените книги на татко му. Ова е одличен начин да се чествува споменот на великанот, а воедно да се навлезе и во светот на неговите омилени книги, меѓу кои има и навистина прекрасни книги.

Во својот твит, Данкан Џонс вели:

„Мојот татко беше ѕвер за читање. Една од неговите вистински љубови беше прошетката на Питер Акројд низ историјата на Британија и нејзините градови. Низ текот на времето почувствував обврска да почнам да одам по истиот книжевен маратон како и татко ми. Колку што дозволува времето.“

Ова е одличен предизвик и за сите љубители на книги, не само за обожавателите на Дејвид Боуви. Книжевниот клуб е виртуелен и онлајн и сѐ што треба да правите е да го следите твитер профилот на Данкан Џејмс и да се приклучите на дискусијата кога ќе дојде време за тоа.

Првата книга која моментално се чита е „Хоксмор“ на Питер Акројд, а имате време до 1 февруари, по што потоа најверојатно ќе следи дискусија за книгата и потоа ќе се започне со нова книга.

Како што можете да видите и на линкот погоре, меѓу омилените книги н Боуви има и прекрасни класици, такашто одвај чекам да ја видам следната книга за читање.

Започнувањето на книжевниот клуб беше објавено и на официјалниот инстраграм профил на Дејвид Боуви.

View this post on Instagram

DUNCAN LAUNCHES BOWIE BOOK CLUB VIA TWITTER “Screaming above Central London…” Back in October 2013 we exclusively posted the complete list of “DAVID BOWIE'S TOP 100 BOOKS”. (http://smarturl.it/BowieBooksFull100) In case you’ve not already seen it on Twitter, Duncan Jones has now kicked off what we’re calling the Bowie Book Club. Here’s what he said about the idea and his first selection. + – + – + – + – + – + – + – + – + – + – + – + – + – + – + Duncan Jones @ManMadeMoon Dec 27 My dad was a beast of a reader. One of his true loves was Peter Ackroyd’s sojourns into the history of Britain & its cities. I’ve been feeling a building sense of duty to go on the same literary marathon in tribute to dad. Time allowing… #Read-ItBig’nsTheBrain Duncan Jones @ManMadeMoon Dec 27 Alright gang! Anyone who wants to join along, we are reading Peter Ackroyd’s “Hawksmoor,” as an amuse cerveau before we get into the heavy stuff. You have until Feb 1. + – + – + – + – + – + – + – + – + – + – + – + – + – + – + Hawksmoor is in DAVID BOWIE'S TOP 100 BOOKS list, indeed it’s one of the books we illustrated in our montage back in 2013. It’s also a work we’ve loved for a long time here at DBHQ, since David first recommended it many years ago. Go here (https://t.co/wNp8N91EsD) for the synopsis of this gripping and terrible tale of two Londons separated by two and a half centuries. #BowieBookClub #ReadingIsBrainFood

A post shared by David Bowie (@davidbowie) on

Се читаме!
Во меѓувреме, тука можете да ја прочитате листата со омилени книги на Боуви, а тука да ги прочитате одговорите на неговиот Прустов прашалник.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s