„Алиса во Земјата на чудата“ низ очите на Салвадор Дали

Во 1969 година, Салвадор Дали насликал илустрации на сцени од „Алиса во Земјата на чудата“. Тие илустрации биле собрани и издадени како книга од страна на издавачката куќа „Маесенас Прес“. Книгата набргу била распродадена и оттогаш наваму се смета за скапо и ретко колекционерско парче.

Сепак, благодарение на издавачката куќа „Евритајп“ и галеријата „Вилијам Бенет“, оваа илустрирана книга повторно е достапна за пошироката јавност и тоа по релативно достапни цени.

Погледнете дел од волшебните и психоделични илустрации на Салвадор Дали.

$ (1)$ (2)$ (3)$ (4)$ (6)$ (7)$ (9)$ (10)$

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s