Чии дела и книги биле забранети и спалувани во нацистичка Германија?

Кога Нацистите дошле на власт во 1933 година, на голема врата ја донеле и цензурата. На 10 мај 1933 година се случило првото јавно палење книги, настан кој во наредните две години ќе продолжи да се шири, а како резултат на тоа, милиони изданија и книги биле запалени и уништени.

16792630_303

Нацистичката партија на крај објавила и листа со „штетни и непосакувани написи“, на која имало дела од автори со еврејско потекло, автори со пацифистички ставови, комунистички симпатии или сомневања дека имаат нешто слично. Иако оригиналната листа првично се однесувала на нацистичка Германија, со напредокот на Нацистите, листите се проширувале и секоја држава си имала своја сопствена листа со книжевни дела кои морало да бидат уништени.

Некои од авторите на оригиналната листа не се многу познати надвор од Германија, некои се познати и етаблирани имиња. Во продолжение прочитајте ја листата со имиња на писатели чии дела биле забранети и спалувани.

Забранети писатели во нацистичка Германија:

Алфред Адлер
Херман Адлер
Макс Адлер
Раул Ојернхајмер
Ото Бајер
Вики Баум
Јоханес Р. Бехер
Ричард Бир-Хофман
Волтер Бенџамин
Ернст Блох
Феликс Браун
Бертолт Брехт
Вили Бредел
Херман Брох
Фердинанд Брукнер
Лудвиг Дексхајмер
Алдред Доблин
Џон Дос Пасос
Алберт Ехренстајн
Алберт Ајнштајн
Карл Ајнштајн
Фридрих Енгелс
Лион Фојхвангер
Мариелуиз Флејсер
Леонхард Франк
Ана Фројд
Сигмунд Фројд
Егон Фриедел
Андре Гиде
Клер Гол
Оскар Марија Граф
Џорџ Грос
Ернст Хаекел
Јарослав Хашек
Валтер Хасенклевер
Раул Хаусман
Ханјрих Хајн
Ернест Хемингвеј
Магнус Хиршфелд
Јакоб ван Ходис
Одон вон Хорват
Карл Хубух
Вера Инбер
Ханс Хени Јан
Жорж Јелинек
Ерих Кастнер
Франц Кафка
Жорж Кајзер
Маша Калеко
Херман Канторовиц
Карл Каутску
Ханс Келсен
Алфред Кер
Ирмгард Кеун Клаубунд
Анет Колб
Паул Корнфелд
Сигфрид Крацауер
Карл Клаус
Адам Кукхоф
Џек Лондон
Ернст Лотар
Емил Лудвиг
Роза Луксембург
Андре Малраукс
Хејнрих Ман
Клаус Ман
Томас Ман
Ханс Марчвица
Лудвиг Маркузе
Карл Маркс
Владимир Мајаковски
Е.С. Албрехт Мејенберг
Волтер Мехринг
Густав Мевринг
Лудвиг вон Мисес
Ерих Мухсам
Роберт Мусли
Алфред Науман
Роберт Науман
Карл вон Осиетцки
Аделхајд Поп
Херта Паули
Марсел Пруст
Фриц Рек-Малецевен
Густав Реглер
Вилхем Рајх
Ерих Марија Ремарк
Карл Ренер
Јоаким Рингелнац
Јозеф Рот
Нели Сахс
Феликс Салтен
Рахел Санзара
Артур Шнитцлер
Алвин Шварц
Ана Сегерс
Валтер Сернер
Игнацио Силоне
Рудолф Стејнер
Карл Стернхајм
Ернст Толер
Фридрих Торберг
Б. Травен
Лео Троцки
Курт Тухолски
Јакоб Васерман
Армин Т. Вегнер
Х.Џ Велс
Франц Верфел
Еуген Готлоб Винклер
Фридрих Волф
Карл Цукмајер
Арнолд Цвајг
Стефан Цвајг

Иронијата е што токму Хајнрих Хајн, поет од 19 век, кој исто така е на листата, своевремено напишал: „Онаму каде што се палат книги, ќе се палат и луѓе.“ И би така, светот доживеа хорор каков што никогаш дотогаш не доживеал и да се надеваме дека никогаш повторно нема да доживее.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s